Tudor
Tudor er et schweizisk urmærke, der emmer af kvalitet, detaljer og stil. Tudor-brandet blev grundlagt i 1926 af Hans Wilsdorf, som også grundlagde Rolex. Tudor blev kreeret til at være et billigere alternativ til Rolex. De to mærker samarbejder stadig tæt, og Rolex er forblevet Tudors storebror. Man kan se mange ligheder mellem de to mærker, men Tudor har dog formået at være mere nytænkende i designet end Rolex, som bibeholder deres klassiske og karakteristiske stil. Tudor har fået sit navn efter den engelske kongeslægt Tudor, der regerede fra 1485 til 1603. Tudor-navnet skulle symbolere urene som værende solide og pålidelige.
Bagom mærket
Tudor blev som nævnt grundlagt for at kunne tilbyde urelskerne et billigere alternativ til Rolex, men dog med de samme kvaliteter, som Rolex var kendt for. I starten brugte Tudor urkasser, optrækskroner og lænker, der var produceret af Rolex. Men Tudor forblev billigere end Rolex, da de ikke brugte værker af den helt samme kvalitet som Rolex. Tudor adskiller sig fra blandt andet fra Rolex ved at bruge et urværk fra ETA. Tudor og Rolex har som nævnt flere ligheder i deres design. Blandt andet var deres stållænker identiske helt op til 1990’erne, og lænkerne var sågar stemplet med Rolex’ navn. Men ét af punkterne hvor lighederne begynder at ophøre, er ved farverne. Tudor har været forgangsbrand for ure med et mere farverigt design, efter deres lancering af for eksempel Tiger Woods Edition-uret, der har en rød urskive.
Kollektionerne
Tudor har hele fem kollektioner: Heritage Black Bay, Pelagos, Fastrider, Grantour og Heritage Chrono. Heritage Black Bay har haft stor betydning for Tudor, ved at have givet stor inspiration til andre urproducenters vintagelignende design. Black Bay er desuden den ene af Tudors to dykkerurekollektioner. Det anden kollektion er Pelagos, der meget passende betyder hav på græsk. Pelagos er Tudors hyldest til den fælles maritime historie, de deler med Rolex. Pelagos har flere funktioner end Black Bay, såsom en heliumventil. Tudor har i dag produceret dykkerure i seks årtier, hvilket har givet dem en vis ekspertise på området, og gjort de to kollektioner yderst vigtige i Tudors portfolio. Hvis man er i situation, hvor man både er motorcykelentusiast og urentusiast, så er Fastrider-kollektionen helt ideel, da den har et sporty og højteknologisk look. Grantour-kollektionen er modsat mere enkel i dens look, samtidig med at den oser af modernitet. Den femte kollektion, Heritage Chrono, er en hyldest til kronograferne i sportslig 70’er design med dens orange sekundviser og firkantede indekser.
Ny opblomstring
Tudor har indenfor de seneste år fået en ny opblomstring efter deres lancering af Heritage Chronograph i 2010, som var en hyldest til deres historie. Med denne models lækre og moderne stil tiltrak Tudor sig en del opmærksomhed. Heritage Chronograph viste, at Tudor var innovativ, samtidig med at de kunne trække en tråd tilbage til deres rødder i 1970, hvor det originale Chronograph blev lanceret. Der er siden 2010 blevet lanceret en ny Heritage Chronograph, som blandt andet genfortæller deres historie med dykkerure. Tudors første dykkerur blev lanceret i starten af 1950’erne og hed Oyster Prince Submariner. Tudors nye dykkerure hylder deres og Rolex’ inkarnerede fans, da urenes design blandt andet består af sort skive med gylden skrift, samt den berømte røde trekant over tolvtallet, som ursamlere ikke er i tvivl om, hvad betyder. I dag har Tudor for alvor slået fast, at selvom de har en storebror, der hedder Rolex, så er de deres eget brand. Hvis man tager på auktion for at få fat i et af de klassiske Tudor-ure, så vil det hurtigt stå klart, at Tudor forhandles på samme niveau med flere Rolex-ure fra samme årstal.